Friday, February 5, 2010

The lovely bones...

...var jättebra. Bara att rekommendera.



Läste på Aftonbladet igår om äcklig mat och snubblade över följande; (text och bild från Wikipedia)

"Casu marzu (även kallad casu modde, casu cundhídu, eller på italienska formaggio marcio) är en ost som hittas i Sardinien, Italien, känd för att sållas med levande insektslarver. Casu marzu betyder "rutten ost" på sardiska och är till vardags känd som maskost (på engelska maggot cheese). Osten är gjord på opastöriserad fårmjölk, och lagras i cirka tre månader.

Casu marzu härstammar från osten Pecorino Sardo, och går från att genomgått en typisk fermentering till ett steg många skulle kalla förruttnelse, som orsakas av att larver från ostflugan (Piophila casei) utvinner näringsämnen från osten.

Dessa larver införs medvetet in i osten, och bidrar till en avancerad fermentering och bryter ner ostens fetter. Ostens struktur blir mycket mjuk, med lite vätska som sipprar ut kallad lagrima, från det sardiska ordet för "tårar". Larverna framträder som genomskinliga vita maskar med en längd på omkring 8 millimeter. Ifall larverna störs kan de hoppa sträckor upp till 15 centimeter. Somliga människor tar bort larverna från osten innan de äter den, andra inte."




Nån som blev sugen?

No comments: